7. Lecke: Miért nem érnek el sikereket az emberek?

Több oka is lehet annak, hogy az emberek miért nem tűznek ki célokat és miért nem sikeresek az életünkben.

Az első ok az, hogy egyszerűen nem tudják, hogy mit is szeretnének. Bár én személy szerint nem hiszem el, hogy az emberek egyáltalán nem tudnák, hogy mit is szeretnének. Mert az egészen biztos, hogy mindenki boldog akar lenni és tudja, hogy mik azok a dolgok, amik örömöt szereznek neki. Legtöbbször csupán arról van szó, hogy eddig még nem foglalkoztak azzal, vagy nem gondoltak bele, hogy milyen életet is képzelnének el maguknak, mert a mindennapi gondjaikkal vannak elfoglalva. Esetleg azt gondolhatták, hogy majd amikor „egyenesbe jön” az életük, több lesz az idejük vagy pénzük, akkor kezdenek majd el azzal foglalkozni, hogy mit is akarnak pontosan. Azonban - ahogy már az előző leckékben láthattuk – annak megfelelően fog alakulni az életünk, hogy mire összpontosítjuk az energiáinkat és a figyelmünket. Ha nincs a szemünk előtt egy konkrét cél, akkor sosem fogunk tudni kilépni a „mókuskerékből”, mert a figyelmünket valójában a saját „mókuskerekünkre” irányítjuk.

De ne ess kétségbe amiatt, ha még te sem tudod pontosan, mit is szeretnél. Nemsokára be fogom mutatni azt, hogy mi is valójában a SzuperNapló és kapni fogsz hozzá egy bónusz anyagot is, ami többféle módszert fog majd javasolni, amelyek arra szolgálnak, hogy a használatuk által meg tudd találni magadban a választ arra, hogy mire is születtél, vagy más szavakkal: mivel is szeretnél a leginkább foglalkozni az életedben. Utána már kristálytisztán fogod látni, hogy mi az, ami az életedet teljessé tenné.

Az a második oka annak, hogy az emberek nem érnek sikereket, hogy nem tudják, hogy hogyan is lehetnének sikeresek. De ehhez is nagyszerű segítséget tud nyújtani a SzuperNapló, ill. a SzuperNapló „Fordított Tervező-je”, aminek az alapelvét az előző leckében részleteztem. Sőt, amikor a célunkat kitűzzük, a SzuperNapló-ba azt is be kell írnunk, hogy miért is fontos számunkra az a bizonyos cél. Mert minél erősebb bennünk a „MIÉRT”, annál kisebb lesz a „HOGYAN”. És ez a fajta hozzáállás is a segítségünkre lesz abban, hogy túljussunk az akadályokon, illetve hogy megtaláljuk a „hogyanokat”.

Az a harmadik oka annak, hogy miért nem tudják elérni az emberek azt, amit akarnak, hogy arra fókuszálnak, amit csinálnak, ahelyett, hogy arra fókuszálnának, hogy merre tartanak. Itt arra gondolok, hogy amikor belekezdünk a céljaink megvalósításában, sokszor a részletekbe, akadályokba, problémákba bonyolódunk bele és eközben elveszítjük az irányt. Vegyünk egy példát. Mondjuk, le akarunk egy almát szedni a fáról és eszünkbe jut, hogy ehhez szükségünk lenne egy létrára is és emiatt elkezdjük eszeveszetten keresni a létrát. Ha nem találjuk meg a létrát, nem fogjuk tudni leszedni az almát, vagyis kudarcot fogunk vallani. Ilyenkor az a probléma, hogy eltérünk az eredeti céltól – az almától. Mert elsősorban nem a létrát akarjuk, hanem az almát! De ha az almára koncentrálunk, akkor rájövünk, hogy ha nincs létra, akkor megteszi egy kötél is. Vagy például az is megoldás lehet, ha megrázzuk a fát, vagy valamivel leütjük a fáról az almát, vagy valakit megkérünk, hogy segítsen felmászni a fára, stb. Számtalan egyéb módszert is kitalálhatunk arra, hogy elérjük a célunkat.

Természetesen úgy van kitalálva a SzuperNapló, hogy arra ösztönöz bennünket, hogy mindig az eredeti célunkat tartsuk a szemünk előtt, így a hatékonyságunk is megtöbbszöröződik.

Az a negyedik oka annak, hogy az emberek kudarcot vallanak, hogy belső, láthatatlan akadályok élnek bennük, mint pl. az, hogy nem hiszik el, hogy el tudják érni a céljaikat. De igazság az, hogy egy tányér levest sem tudunk egy „falásra” megenni. Ehhez hasonlóan egy nagy célt sem tudunk egyből, egy nekifutásra megvalósítani. De ha „kanalazunk”, akkor bármekkora is legyen a cél, idővel meg fogjuk tudni valósítani. Egyébként, ezekről a belső akadályokról szó lesz még később, hogy ennek a témának a részletesebb kifejtése által, a SzuperNaplót használva még sikeresebb lehess.

Mivel most tarunk a hetedik leckénél, ezért, - mivel ez a megpihenés ideje – most nem adok elvégezendő feladatot.

0

Hozzászólások

siker

Általában az az első reakció, miért nem tudjuk megcsinálni a feladatot.
Én úgy fogok hozzá, hogyan kezdjek neki, hol kaphatok segítséget?

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!