6. Lecke: Fordított tervező

Lehet, hogy már megvan a célod, álmod. Viszont az egyik probléma, amellyel szembesültél, az, hogy van egy bizonyos képed arról, hogyan képzeled el az életedet, de fogalmad sincs arról, hogy hogyan juthatsz el oda. Néha az álmaink annyira nagynak és elérhetetlennek tűnnek, hogy félúton feladjuk, vagy már eleve bele sem kezdünk a megvalósításba.

És ekkor jön segítségül az un. fordított tervező, aminek segítségével megtervezhetjük a célunkhoz vezető, egyszerűen elvégezhető, apró lépéseket olyan módon, hogy visszafelé haladunk a legutolsó lépéstől kezdve a legelső felé haladva.

Ez egy nagyon egyszerű módszer. Megtervezzük a lépéseket, mivel sokszor nehéz az elejéről kezdeni. Nehéz kitalálni az első lépést, aztán ugyancsak nem egyszerű kifundálni a további lépéseket sem. Mindez azért van, mert nem látjuk teljesen tisztán azt, hogy hová is fognak ezek a lépések végül vezetni. De ha visszafelé haladunk a lépések megtervezésében, akkor egyrészt könnyebben meg fogjuk találni a szükséges lépéseket, másrészt pedig ezek a lépések pontosan célba is fognak juttatni bennünket.

Tehát, azzal kezdd, hogy válassz ki a céljaid közül egyet és írd le magadnak, hogy pontosan milyen eredményt is szeretnél. Az is segíthet, ha felteszed magadnak a következő kérdést: „Honnan fogom majd tudni, hogy elértem a célomat?”

Utána kérdezd meg magadat: „Mi lesz majd a legutolsó dolog, amit meg kell csinálnom, mielőtt a célomat elérném?” Képzeld el magad abban a szent pillanatban, amikor elérted a célodat. Továbbá képzeld el azt is, hogy mit csináltál pont azelőtt, mielőtt elérted azt. És írd is le ezt a lépést.

És ez előtt a lépés előtt mit csináltál? Írd le a lépéseket egytől egyig és ezek ismeretében haladj visszafelé, egészen addig, amíg a jelenbe nem érsz, pontosan oda, ahol most tartasz. És amikor az egész végére érsz, egy gyönyörű terv fog kirajzolódni a szemeid előtt. Mikor ide eljutsz, csupán annyit kell még tenned, hogy nyomon követed a lépéseket a másik irányban. Ennyire egyszerű az egész.

Tipp: Ha a lépések fordított sorrendben való megtervezésénél esetleg egy-egy lépéssel kapcsolatban nem lenne elképzelésed arról, hogy mi is legyen majd pontosan a cél, illetve azt, hogy hogyan is fogod majd azt megvalósítani, akkor egészítsd ki a sort egy „tudásszerzés” lépéssel is. Például azzal, hogy hol tudod megszerezni a szükséges tudást (könyvek, tanfolyam…), kitől kérdezhetsz utána, ki tudna segíteni ebben, stb. Illetve, amikor egy lépés túl nagynak tűnik, oszd azt fel még kisebb lépésekre, mindaddig, amíg ezeket képes leszel elvégezni.

0

Hozzászólások

lépés

Apró lépésekkel tudsz előre haladni..célba érni.
Türelem, kitartás...fontos kellékek.

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!