5. Lecke: Stratégia a célod eléréséhez, ami mindig működik

A stratégia, amit most be fogok mutatni neked, hihetetlenül egyszerű és csak idő kérdése, hogy elérd a célodat vele. Annyira egyszerű, józan, nyilvánvaló és szembetűnő, hogy lehet, hogy eddig meg sem fordult a fejedben.

Mielőtt elmondanám, mi is pontosan ez a stratégia, játsszunk először egyet! A következő játékból - amit már valószínűleg valamikor (talán gyerekkorodban) játszottál - sokat tanulhatsz, ha most egy kicsit más szemszögből tekintesz rá. Kérj meg valakit - gyerekek nagyon szeretik játszani -, hogy dugjon el egy tárgyat a szobában. A feladatod az lesz, hogy megtaláld ezt a tárgyat a játszótársad „útbaigazításával”. Úgy, hogy amikor közeledsz az elrejtett tárgy felé, ő azt mondja, hogy „meleg” és amikor távolodsz a tárgytól, azt mondja, hogy „hideg”. Ez egészen addig megy így, amíg a tárgyat meg nem találod.

Amikor azt hallod, hogy „hideg”, kezdj el sajnálkozni: „Ó, miért pont velem történt ez?”, „Nekem soha semmi sem sikerül!” vagy: „Szegény fejem, nekem soha nincs szerencsém!”. Vagy pedig, amikor a „hideg” szót hallod, ezt mondhatod magadban: „Milyen ciki, hogy kudarcot vallottam! Mit fognak most a többiek gondolni rólam?” Sőt, még mérgelődhetsz is egy-egy „hideg” szó hallatán: „Na és, ki tehet arról, hogy nincs itt az a tárgy?”

Lehet, hogy nevetségesnek fognak tűnni ezek az állítások a játék során. De nem pontosan ugyanezeket mondjuk a mindennapi életünkben is? A játékból azt is megtanulhatjuk, hogy amikor nem indulunk el semerre sem és csak azon gondolkozunk, hogy hol lehet a tárgy elrejtve, akkor visszajelzést sem fogunk kapni azzal kapcsolatban, hogy milyen irányban induljunk el.

És pontosan ez a mi stratégiánk lényege: mindig tegyünk valamit, bármit. Sokkal jobb valamit csinálni, mint nem csinálni semmit. Mert ezáltal nagyon fontos információkat szerzünk arról, hogy jó felé haladunk-e, vagy sem.

Tehát stratégiánkat a következő lépésekben lehetne összefoglalni: 1. tegyünk valamit, bármit, amiről a legjobb tudásunk szerint azt gondoljuk, hogy közelebb vinne bennünket a célunk eléréséhez, 2. lássuk az eredményt és 3. az eredmény birtokában korrigáljuk az első lépést, azaz tegyünk egy következő lépést. Ha ezt a három lépést ismételgetjük, egyre nagyobb tudásunk és tapasztalatunk lesz és ezáltal egyre jobb és célravezetőbb tetteket fogunk tudni meglépni. Így pedig lépésről lépésre közelebb fogunk jutni a célunk megvalósításához.

Tudtad, hogy pl. a repülőgép légi útjának a túlnyomó részében nem a helyes irányba repül, mert a repülő mindig „kimegy” a megfelelő irányból és a pilótának gyakran kell korrigálnia az irányt? Ehhez hasonlóan, ha nem sikerül első nekifutásra elérni a célunkat, azt ne kudarcnak tekintsük, hanem csupán visszajelzésnek, hogy korrigálni kell az irányunkon.

De mondok neked egy még rövidebb utat a céljaid eléréséhez. Az előző stratégiát kiegészítheted azzal, hogy keresel valakit (nem feltétlenül személyesen, hanem lehet például a könyvein keresztül is), akinek már sikerült a tiédhez hasonló célt elérnie. Gyakorlatilag „lemásolod” azt, amit ő már végigcsinált, mind külsőleg, mind belsőleg. Tehát itt nem csak a külső tettekre gondolok, hanem arra is, hogy milyen tudással rendelkezett és milyen „belső” mozgatórugók vezérelték őt. Például milyen volt a problémákhoz való hozzáállása, hogyan tudta a motivációját fenntartani, stb.

Pl. nemrég egy barátom és egyben üzleti partnerem végzett egy felmérést arról, hogy mi jut az embereknek az eszébe, amikor a „gazdagság” szót hallják. Nagyon érdekes eredményt kapott. Az átlagember egy luxus házra, kocsira vagy jachtra gondolt, de azoknál az embereknél, akik anyagi téren már sikereket értek el, a „gazdagság” szó teljesen más tartalommal kapcsolódott össze, mégpedig a „gazdagságot” szabadsággal társították. Tehát a sikeres emberektől (akik a te céljaidhoz hasonló célokat már elértek) nem csak a külső lépéseket kell megtanulnod, hanem a gondolkodásmódjukat is el kell elsajátítanod.

0

Hozzászólások

segítség

Kérj segítséget, ha megakadsz!

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!