2. Lecke: A fókusz

Mielőtt belekezdenénk ebbe a leckébe, gondolkodj el egy kicsit azon, hogy mi mindent szeretnél elérni az életedben.

Nem tudom, hogy tudod-e, de igazából minden célt elérhetsz. Azonban nem egyszerre, hanem egyesével. Bármit is szeretnél: családot, jobb munkát, több pénzt, utazni, stb., csak úgy tudod elérni, ha nem egyszerre, hanem szépen sorban haladsz a céljaid megvalósításával és egyszerre csak egy dologra koncentrálsz, egy dolgot valósítasz meg.

Ha szétaprózódik a figyelmünk, akkor nehéz lesz bármit is megvalósítani. Azok a dolgok pedig, amelyeket valóban el akarunk érni az életükben, sokszor nagyobb figyelmet és ráfordítást igényelnek, mint amennyit hajlandóak vagyunk befektetni.

Nézzük meg a következő gyakorlaton keresztül, hogyan segíthet az egyszerre egy dologra összpontosított figyelem abban, hogy elérjük a célunkat.

Olvasd el a következő idézetet és számold meg, hányszor jelenik meg benne a „napló” szó. Íme az idézet:

„Mindennap, vagy amilyen gyakran csak tudod, írd le, hogy mit is akarsz pontosan. Így valahányszor összezavarodsz, vagy irányt tévesztesz, elég belepillantanod ebbe a naplóba, és máris eszedbe jut, hogy merre is tartasz, és mit keresel.” (Dave Eggers)

És most anélkül, hogy visszanéznél a szövegre, válaszolj a következő kérdésre: Hány olyan szó van a szövegben, ami M-betűvel kezdődik? Észre fogod venni, hogy fogalmad sincs, hány M-betűs szó volt a szövegben, mert a figyelmedet valami másra irányítottad.

Az életünkben is a legtöbb esetben a figyelmünket más dolgokra összpontosítjuk, nem pedig a kívánt célunk elérésére, és ez a fő oka annak, hogy végül kudarcot vallunk. Sőt, néha azokra a dolgokra irányítjuk a figyelmünket, amelyeket valójában nem akarunk. Például olyan tevékenységekre, mint a tévézés, ami eltereli a figyelmünket és ezáltal késleltet vagy akár teljes mértékben megakadályoz bennünket a céljaink elérésében.

A fókuszalt figyelmen túlmenően egy másik dologra is szükségünk van a céljaink eléréséhez. A következő leckében erről lesz szó bővebben.

0

Hozzászólások

Sokszor elég megfigyelni a

Sokszor elég megfigyelni a körülöttünk történteket, hallottakat.
Egy szó, egy kérdés, egy beszélgetés közben is jöhet ötlet a megoldáshoz.

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!