Egy dolog, ami ahhoz szükséges, hogy te magad irányíthasd az életedet...

Kedves Barátom!

Sokáig gondolkoztam azon, hogy miről is beszéljek neked az első hírlevelemben és úgy döntöttem, hogy a lényegről fogok írni. Feltételezem, hogy azért iratkoztál fel, mert valamin szeretnél változtatni, valamit másképpen szeretnél csinálni az életedben, illetve van valami, amit el szeretnél érni, de esetleg nem tudod, hogy hogyan.

Ha így van, akkor jó helyen jársz, pont erre lett kitalálva a SzuperNapló-rendszer, azaz arra, hogy végigvezessen téged onnan, ahol nem akarsz lenni, oda, ahol lenni akarsz az életedben. A SzuperNapló legfontosabb alapelve a cselekvés. Mindened meglehet, mindent elérhetsz, egy feltétellel:

tenned kell érte – ez a lényeg!

Ha ugyanúgy éled tovább az életed, ha ugyanazt csinálod, amit eddig, mit gondolsz, milyen eredményekre számíthatsz? Igen, kitaláltad: így ugyanolyan eredményeket fogsz kapni, mint eddig. Tehát, ha nem vagy megelégedve az eddigi eredményeiddel, más jellegű tettekre van szükség. Ha valamit el szeretnél érni az életedben (legyen bármiről is szó), hajlandónak kell lenned arra, hogy

„megfizesd az árát”.

Pl. ha orvos akarsz lenni, annak az az ára, hogy el kell végezned az orvosi egyetemet. Ha jó párkapcsolatot szeretnél, annak az az ára, hogy először te magad válj olyan emberré, mint akit ideális partnerként elképzelsz magadnak. Ha jó egészséget szeretnél, annak az az ára, hogy egészséges életmódra térj át. Ha több pénzt szeretnél, annak az az ára, hogy megtanuld, hogyan lehet több pénzt keresni és tegyél is lépéseket ennek megfelelően. És így tovább, és így tovább.

De ha nem vagy hajlandó arra, hogy bármit is megtegyél, ami ahhoz kellene, hogy elérd, amit szeretnél, illetve nem vagy hajlandó „megfizetni az árát” annak a bizonyos dolognak, akkor sajnos én sem tudok rajtad segíteni. Mivel nem tudok helyetted gondolkozni, cselekedni, és nem élhetem helyetted az életedet sem.

De az, hogy elolvasod ezt a levelet, azt jelzi, hogy megvan benned a szándék, hogy tegyél is valamit a céljaid megvalósítása érdekében. Tehát, ha a SzuperNapló mellett döntesz, én megígérem, hogy mindent, amit csak tudok, meg fogok tenni annak érdekében, hogy támogatni tudjalak. A SzuperNapló-val, mint eszközzel fogunk dolgozni külsőleg és belsőleg is azon, hogy meg tudd találni, hogy mit is szeretnél tulajdonképpen elérni, és azon is, hogy el is tudd érni azt, amit szeretnél.

A feliratkozásnál megígértem, hogy el fogom mondani, hogy mi az a bizonyos dolog, ami ahhoz szükséges, hogy te magad irányíthasd az életedet. Akkor ezt most el is mondom. Ez nem más, mint a saját életedért való

felelősségvállalás.

Nem tudom, hogy most - ennek hallatán - csalódtál-e, mert esetleg valami más dologra, valamiféle szupertitokra, vagy trükkre számítottál. De kérlek, gondolkodj el egy kicsit ezen!

Ha bármit vagy bárkit is okolsz, vagy hibáztatsz azért, hogy milyen az életed – legyenek ezek a szüleid, szomszédaid, a politikusok, illetve más emberek, vagy olyan dolgok, mint a génjeid, a karmád, a sorsod, a neveltetésed, pénzhiány, az időjárás, stb. – akkor így gyakorlatilag másra hárítod át a felelősséget is és egyúttal más kezébe helyezed az életed irányítását is. Mert ilyen módon egy tehetetlen áldozat pozíciójába helyezed magad és mások fognak helyetted dönteni az életed dolgaiban.

A világhírű és egyben kedvenc zeneszerzőm, Yanni is elmondja az önéletrajzában, hogy 100%-osan vállalja a felelősséget mindenért, ami az életében történik. Akár azért is, hogyha sétál az utcán és ráesik egy tégla a fejére, mert végül is ő volt az, aki úgy döntött, hogy befordul abba az utcába.

De az, hogy vállaljuk a felelősséget, nem jelenti azt, hogy emiatt mindenért önmagunkat hibáztatjuk, verjük a fejünket a falba és azt mondogatjuk, hogy milyen ügyetlenek vagyunk. Nem erről van szó. Felelősséget a tetteink következményeiért vállalunk. A felelősségvállalás erőt ad nekünk és lehetősséget is ad arra, hogy változtassunk a dolgainkon. Pl. ha elromlott a párkapcsolatunk és csak a párunkat hibáztatjuk, akkor kapcsolatunk további sorsa a hatáskörünkön kívül van (mivel az a hozzáállásunk, hogy csakis a párunk a hibás). De ha vállaljuk a felelősséget a párkapcsolatunkért, akkor képesek is leszünk arra, hogy tegyünk érte valamit. És ez ugyanígy igaz bármi másra is. Amiért felelősséget vállalunk, azért tenni is tudunk/akarunk, és változtatni is tudunk rajta.

Még egy dolog történik, amikor felelősséget vállalunk. Mégpedig az, hogy szabadabbak leszünk, mert nem fogjuk magunkat tehetetleneknek érezni. Mit gondolsz erről a témáról? Az alábbi „hozzászólások”-ban te is elmondhatod a véleményedet. Köszönöm.

Üdvözlettel:
Sojka Peter

u.i. A megígért ingyenes hétnapos tanfolyamot itt tudod elérni:

Hozzászólások

Döntéseink

Kedves Péter!

Teljesen jó a meglátásod, felnőtté úgy válik az ember, hogy döntéseket hoz, és azért felvállalja a felelősséget. Ha nem volt jó a döntés, azért is, ha jó döntés volt, akkor azért. így szerzünk élettapasztalatokat és fejlődünk. Lehet, hogy legközelebb másként döntünk ugyanabban a helyzetben.
Mindenből tanulunk, és ez az élet lényege.
Köszönöm az írásodat, sokat segített!
Üdv. Márta

első benyomás

Kedves Péter!
Többen mondják, életünkben semmi sem történik véletlenül. Ez a tanfolyam úgy kellett nekem, mint egy falat kenyér. Olyan élethelyzetbe kerültem ugyanis, amihez egyedülállóként külső segítségre van szükségem. Eleddig érdeklődéssel olvasom írásait, ami rögvest továbbgondolkodásra késztet. Rájöttem, és remélem, további írásai is megerősítenek egyben, hogy elsősorban magamat kell helyreraknom ahhoz, hogy pozitív változások következzenek be mindennapjaimban. Nagyon remélem, a továbbiakban is megkapom a segítő módszereket ehhez.
Üdvözlettel: K.J.-né

Hozzászólás

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!