Házi kedvencek tartásával a stressz ellen (19. tipp a stressz ellen)

Van neked is valamilyen házi kedvenced? Ha igen, akkor te miért tartod?

Mi az, ami vonz bennünket egy kutyában, macskában, rágcsálóban, stb., és hogyan tehetünk általuk a stressz ellen?

Minél magasabb rendű egy állat (rendszertanilag), annál inkább képes az általunk nyújtott törődést, gondoskodást, szeretetet viszonozni. Az emlősállatok agya pl. sokkal összetettebb, és ennél fogva sokkal összetettebb funkciókat lát el, mint pl. egy madár, vagy egy hüllő agya. Az „összetettség” egyik megnyilvánulási területe az érzelmek „állati” megnyilvánulása, egyrészt a kicsinyük felé (kicsinyeik „gondozása”), másrészt az ember felé.

Egy Csányi Vilmos által írt könyvben olvastam, hogy pl. egy kutya érzelmi és értelmi szintje sok tekintetben egy 2 éves kisgyermek értelmi és érzelmi szintjének felel meg.

Egy kutya, vagy macska visszasugározza a gazdira azt a szeretetet, amit a gazdi gondoskodás, törődés formájában ad, ezzel is - közvetett módon - stressz-ellenes hatással vannak a gazdijaikra. A házi kedvencek képesek ráhangolódni a gazdi érzéseire, és ragaszkodásuk által a gazdi is azt érzi, hogy ő maga is fontos az állat számára. A fontosság-tudatunk erősítése pedig már önmagában is stressz-ellenes hatású.

Mindezeken túlmenően, talán azért is vagyunk szívesen kedvenceinkkel, mert ösztönösen érezzük, hogy ez a testünknek-lelkünknek is jót tesz, ezzel is egy további lépést téve a stressz ellen. Kutatások bizonyítják, hogy a házi kedvencünkkel töltött idő alatt szervezetünkben csökken a stressz-hormonok szintje (adrenalin, kortizol), és szerotonin szabadul fel, ami pedig stressz-ellenes módon, jótékonyan hat a hangulatunkra és az érzelmeinkre.

<<< 18. stressz elleni tipp | 20. stressz elleni tipp >>>

0

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!