A felelősség felvállalásának stressz-ellenes hatása (18. tipp a stressz ellen)

Vannak dolgok az életben, amik csak tőlünk függnek. Pl. az, hogy reggel időben felkelünk-e ahhoz, hogy pontosan beérjünk a munkahelyünkre. Viszont vannak olyan dolgok is, amelyek nem csak tőlünk függenek. Pl. az, hogy bár rendesem elvégezzük a munkánkat, de a főnökünk mégis leszid, hogy ennyi idő alatt csak ennyit végeztünk el. Pedig egyszerűen csak rossz napja van, és ezért „szőrösszívűsködik”. Mert ha jobb passzban van, ugyanez nem gond a számára.

Akárhogy is van, érdemes stressz-ellenes szokássá tenni azt, hogy először azzal foglalkozzak, hogy én, személy szerint mivel járulhattam hozzá, hogy az a helyzet, dolog így vagy úgy alakult. Mi az, amit másként lenne érdemes csinálnom, gondolnom, hozzáállnom; min kéne változtatnom, hogy ez vagy az a dolog másként alakulhasson.

Persze ez nem jelenti azt, hogy oda lyukadunk végül ki, hogy mindenről csakis mi tehetünk, és mindig csak mi vagyunk a hibásak. Nyilván azt is meg kell tanulnunk, hogy önmagunkon belül hogyan kezeljük az olyan dolgokat, amikről mások (is) tehetnek, illetve azt is, hogy a másik féllel hogyan kezeljük, rendezzük le ezeket a helyzeteket. Az utóbbiról már írtam korábban (én-üzenetek, nemet mondás), és még később is fogok írni.

De alaphozzáállásként tényleg érdemes azt a stressz-ellenes szokást kialakítani, hogy először a magam részét, hozzáállását, viselkedését, cselekedetét, beszédét nézzem. Amellett természetesen, hogy bevallom magamnak, hogy ez vagy az pl. rosszul esett, bántó volt a számomra, stb. Különben könnyen csak és kizárólagosan másra hárítjuk a felelősséget (csak azért mondtam, tettem, mert ő ezt és ezt mondta, csinálta; vagy csakis ő tehet az egészről). Mert ezzel az utóbbi, nem igazán stressze-ellenes hozzáállással csak beleragadok a stresszbe, és fölmentem magamat a lelki értelemben vett „felnőtté válás” alól.

Ha a gondolataidat, tapasztalataidat, véleményedet másokkal is meg szeretnéd osztani erről a témáról, a hozzászólásokban meg tudod ezt tenni.

<<< 17. stressz elleni tipp | 19. stressz elleni tipp >>>

0

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!