Hála (16. tipp a stressz ellen)

Amikor rendszeresen eluralkodnak rajtunk az érzelmeink, vagy amikor a düh „lila ködje” telepszik ránk, vagy amikor elhúzódóan úgy érezzük, hogy mi vagyunk a legszerencsétlenebbek a föld kerekén, akkor egyre inkább beszűkülünk, és a dolgoknak csakis a fonákját kezdjük el látni. Ez az állapot olyan, mintha egy zsákutcában lennénk, amiből nincs kiút, vagy mintha egy sötét barlangban élnénk, amibe nem tud bejutni a fény. Az élet apró szépségeit, csodáit, örömeit ebben a „tudatállapotunkban” nem is, vagy csak alig vesszük észre.

A hála ugyanakkor egy igen hatékony stressz-ellenes módszer, mert általa apránként visszatalálunk a zsákutca bejáratához, és irányt tudunk változtatni, illetve kijutunk a barlangból és meglátjuk a fényt.

Sokszor talán azt hisszük, hogy ugyan, miért is lehetnénk hálásak? Hiszen nem nyertünk a lottón, nem vagyunk egészségesek, stb. Ahhoz, hogy hálásak legyünk, kezdetben, stressz ellenes lépésként, tudatosan kell észrevennünk az apró dolgokat. Mert ezek bizony apró dolgok... Pl. ma szép idő volt, ezért tudtam haladni a kerti munkáimmal, ma milyen nagy örömmel adta oda a kisfiam/kislányom azt a kis papírvirágot, amit az oviban csinált, ma megdicsérte a férjem az új frizurámat, a múltkorihoz képest jobbak lettek a vérképem eredményei, stb.

Kezdeti, stressz-ellenes lépésként érdemes minden egyes nap végén időt szánni arra, hogy legalább 3 olyan dolgot találj az adott napod végén, amiért hálás tudsz lenni. Lehet, hogy egy darabig nem fogod érezni a hálát, de idővel, ahogy ez a fajta stressz-ellenes gondolkodásmód kezd benned gyökeret verni, érzelmi síkon is át fogod tudni élni a hálát. Hiszen a gondolatainkból születnek az érzéseink. Amikor pedig változtatunk a jól megszokott gondolkodási sémánkon, idő kell ahhoz, hogy ténylegesen a részünkké váljon, „bejáratódjon” az új séma.

Ha úgy érzed, hogy lenne megosztanivalód ezzel a témával kapcsolatban, az alábbi hozzászólásokban nyugodtan megteheted.

<<< 15. stressz elleni tipp | 17. stressz elleni tipp >>>

0

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!