Célokkal a stressz ellen (13. tipp a stressz ellen)

Gyakran az a stresszünk fő forrása, hogy nem is tudjuk igazán, mit is akarunk elérni, mire vágyunk. Csak úgy élünk, egyik napról a másikra. Homályos célok esetleg ott lebegnek a szemünk előtt, pl. „De jó lenne lefogyni”, de vagy megmaradunk ennél a pontnál, és továbbra is csak ábrándozunk erről, vagy irreális célokat tűzünk ki magunk elé. Pl. azt, hogy két hét alatt 10 kilót fogyjak le. Stressz-ellenes lépésként érdemes elgondolkodni azon, hogy jó az egyáltalán a szervezetemnek, ha ilyen rövid idő alatt ennyi súlyt veszítek? Nem igazán... Vagy azért akarok ennyi idő alatt „túl lenni” rajta, hogy aztán továbbra is kedvemre ehessek annyit és azt, amit csak akarok? Persze sok más ok is lehetséges. Vagy az is lehet, hogy ezeken el sem gondolkodunk, csak úgy vaktában belevágunk, aztán nem sikerül, végül oda jutunk, hogy felesleges is belefogni ilyesmibe, mert nekünk aztán úgysem sikerül. Hát, ez nem valami stressz-ellenes megoldás...

Ha van célunk, az belülről motivál bennünket. A fogyásos példánál maradva: „Igen, le akarok adni 10 kilót, mert így rosszul érzem magam a bőrömben. Sok ruhám már nem is jó rám, és hamar el is fáradok. Ezért minden másnap tornázni fogok fél órát, és kevesebb szénhidrát tartalmú ételt fogok enni. Csak addig eszek majd, amíg kezdem érezni, hogy jóllaktam, utána - bármennyire is kívánom az ételt - nem eszek többet. Nasizásként kis szénhidráttartalmú gyümölcsöt és zöldségeket fogok majszolgatni.” Ez a célmeghatározás már sokkal stressz-ellenesebbnek tűnik. Hogy miért? Azért, mert belülről jön a motiváció: tudom, hogy mit akarok és azt is, hogy miért akarom azt. Aztán a hosszú távú célom megvalósításához - 10 kiló leadása - megtaláltam a konkrét lépéseket. Így máris jobban tudok ezzel a céllal azonosulni, és megvannak az eszközeim, látom magam előtt az utat.

Érdemes időt szánni arra, hogy elgondolkodjunk, mit is akarunk elérni (jobb egészség, jobban működő párkapcsolat, sikeres nyelvvizsga, stb…), és aztán azt a célt lebontani kisebb lépésekre, részcélokra. Stressz-ellenes módszerként érdemes ezeket le is írni. Hiszen, mielőtt leírjuk, átgondoljuk, tehát olyan dolgokat tudatosítunk magunkban, amik eddig esetleg homályos, nem kézzelfogható célként ott kavarogtak valahol a fejünkben. De most már ezek a kósza gondolatok testet öltöttek. A tudattalanból, vagy a „homályosból” tudatossá váltak. Tudok velük „dolgozni”.

Ha úgy érzed, hogy tényleg időt szeretnél szánni a céljaid meghatározására, de folyton azon kapod magad, hogy ezt a stressz-ellenes lépést csak halogatod, akkor figyelmedbe ajánlom a Szupernaplót. Ez egy olyan „kísérő”, „aki” hozzásegít ahhoz, hogy nap, mint nap foglalkozz ezzel a dologgal (hosszú, és rövid távú célok meghatározása, azok megvalósulásának nyomon követése), ezzel építőbb irányba terelve az életedet.

<<< 12. stressz elleni tipp | 14. stressz elleni tipp >>>

0

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!