Tökéletes helyett „elég jóval” a stressz ellen (12. tipp a stressz ellen)

Gyakran mi támasztunk túlzott elvárásokat önmagunkkal szemben. Szinte észre se vesszük az apró eredményeket, azt mondjuk, hogy az semmi, és nem is értékeljük azokat. A 100%-hoz viszonyítjuk magunkat, hogy ugyan már, hol vagyunk mi attól? Meg ott van az „XY” is… Na, ő bezzeg hol tart már? Mi még csak a poros nyomába sem érhetünk...

Eldöntjük például, hogy ma kitakarítjuk a lakást. Belekezdünk, egy idő után már baromi fáradtak vagyunk, és egyre fokozódó undorral porszívózunk, törölgetjük a port, de azért - nem éppen stressz-ellenes lépésként - megcsináljuk, még ha „beledöglünk” is. De miért? És kinek? És miért kell „beledögleni”? Ki kötelez engem arra, hogy MÉG MA az egész lakást kitakarítsam? Nem más, mint én. Ezért én vagyok az is, aki fel tud „oldozni” a „magamra rótt” kötelességem alól. Egyszerűen azt mondom magamnak: OK, mára elég lesz a két szoba. Holnapra a konyha meg a fürdőszoba, holnaputánra meg a spájz. És máris jobban érzem magam. Én magam voltam az, aki meghozta ezt a stressz-ellenes döntést.

Sok kicsi sokra megy. Ez a mondás erre a stressz-ellenes tippre is igaz. Igenis, dicsérjük meg magunkat, vagy jutalmazzuk meg magunkat, ha pl. a két szobát ma kitakarítottuk. Ne azt mondjuk, hogy: „De a konyhát, a fürdőszobát, meg a spájzot nem csináltam meg! Á, ez semmi…”

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy halogassunk dolgokat, vagy lustuljunk el. Nem, ezek a lépések egyáltalán nem lennének stressz-ellenesek. Sőt, sokkal inkább stresszforrások lennének. Hanem azt, hogy inkább önmagunkhoz mért kis lépésekben haladjunk előre, ne a maximumhoz viszonyítsunk, hanem önmagunkhoz, és törekedjünk következetességre. Egy fontos dolog, amit tehetünk a stressz ellen: váljunk önmagunk barátjává, ahelyett hogy saját ellenségünkké válnánk.

Neked mi a véleményed erről a témáról? Ha meg szeretnéd osztani a véleményedet, gondolataidat, az alábbi hozzászólásokban megteheted.

<<< 11. stressz elleni tipp | 13. stressz elleni tipp >>>

0

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!