Magnéziummal a stressz ellen (11. tipp a stressz ellen)

Stressz hatására a sejtek magnéziumot adnak le a véráramba, hogy így kevesebb stressz-hormon szabaduljon fel, tehát a magnézium ilyen értelemben egy „stressz-ellenes” hatású ásványi anyag. A vér átmenetileg megnőtt magnézium tartalma miatt a vesék viszont több magnéziumot választanak ki, ami a vizelettel veszendőbe megy. Tehát, amikor szinte majd szétrobbanunk a stressztől, a szervezetünk jelentős mennyiségű magnéziumot veszít. A magnéziumhiány azonban fokozza a stressz tüneteit. Ilyenkor a keletkező magnéziumhiány miatt leszünk idegesek, ingerlékenyek, hajszoltak és feszültek. Kész is az ördögi kör! Ebből az ördögi körből csak fokozott magnéziumbevitellel lehet kilépni.

Viszonylag magas a magnéziumtartalma a száraz hüvelyeseknek (bab, borsó, lencse), az olajos magvaknak (dió, mogyoró, mandula, mák), a spenótnak, a sóskának, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáruknak.

Bár, mint az előbb olvashattuk, sokfajta élemiszer tartalmaz magnéziumot, de rendszerint kis mennyiségben van bennük, ezért is fontos a változatos étrend.

Stressz-ellenes, illetve bizonyos értelemben stressz-megelőző lépésként a felsorolt élelmiszerekből tehát érdemes többet fogyasztani, illetve kiegészítésként lehet magnéziumot tartalmazó étrendkiegészítőket is szedni.

Ez itt nem a reklám helye , egyszerűen „csak” arról van szó, hogy ilyen apró praktikákkal is tehetünk valamit a stressz ellen, saját „jól-létünk” érdekében. Főleg akkor, ha pl. előre tudjuk, hogy az elkövetkező egy-két napunk az átlagosnál stresszesebb lesz, érdemes magnéziumtartalmú táplálékkiegszítőkkel is rásegíthetünk a bevitelre.

<<< 10. stressz elleni tipp | 12. stressz elleni tipp >>>

0

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Kép CAPTCHA
Kérlek, írd be a fentebb látható négy karaktert!